Управління з контролю за продуктами і лікарськими засобами США (F.D.A.) оновило повідомлення про відкликання помідорів, розподілених у трьох штатах, до найсуворішого рівня, попереджаючи про підвищений ризик серйозних наслідків для здоров’я або навіть смерті. На думку F.D.A., існує ймовірність, що можливе забруднення сальмонелою може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям.
Хоча споживачі навряд чи зустрінуть свіжі помідори з відкликаної партії, бактерії можуть виживати тижнями в сухих умовах та місяцями у вологих, таких як морозильник. Помідори, які продавалися в упаковках від трьох до 25 фунтів, були розподілені з 23 по 28 квітня до Джорджії, Північної та Південної Кароліни під маркою H&C Farms Label.
Спочатку відкликання було оголошено на початку травня через можливе забруднення сальмонелою, проте на той час не було зареєстровано жодних випадків захворювання. Оновлення відкликання, яке сталося в середу, класифікується як Клас I, що означає, що існує розумна ймовірність, що використання або вплив на небезпечний продукт може спричинити серйозні наслідки для здоров’я або смерть.
Джерело забруднення поки не відомо. Компанія Williams Farms Repack, що розподіляла помідори з Південної Кароліни, поки не відповіла на запит про коментарі. H&C Farms також відмовилася від коментарів.
Сальмонела може бути небезпечною, особливо для дорослих старше 65 років, дітей до 5 років та людей з ослабленою імунною системою, які мають найвищий ризик важкого захворювання. Проте навіть здоровим людям слід уникати вживання цих помідорів.
Сальмонела, зазвичай з’являється через забруднені продукти, щорічно хворіє більше мільйона людей у США та призводить до понад 400 смертей.
Інфекція, викликана сальмонелою, може викликати симптоми, такі як лихоманка, діарея та біль у животі, які можуть тривати кілька днів.